Hisseli Tapu Alırken Bilinmesi Gerekenler
Hisseli Tapu Alırken Bilinmesi Gerekenler
- 25 Ekim 2022, 21:04
- -
- Blog
- -
- Yaşam Bahçeleri ve Yatırım Projeleri | Lotus Yatırım
İnsanlar giderek yoğun tempoda çalışma hayatı sürdürürken bir yandan da rahat bir şekilde yaşam alanı oluşturmayı hedeflemektedir. Kazancını değerlendireceği yatırımlara yönelirken karşılaşabileceği durumlarda vardır. Bunların başında hisseli tapular gelir. Hisseli tapu alırken bilinmesi gerekenler kapsamında birçok madde vardır. Mevcut yerin kendi şahsınıza ait olabilmesi açısından tapu başvurusu öncesinde mevcut alanda oturan diğer hissedarların ortak kararı gerekmektedir. Ortak karar beraberinde kişiler kendi hissesini satabilmektedir. Fakat konuyla ilgili bilinmesi gerekenler hususunda aşağıdakilere dikkat etmeniz şarttır.
• Hisseli tapularda ortak sayısı belirtilmesine rağmen kime hangi bölümün ait olduğu belirtilmemesi
• Hisseli tapularda ortak karar belirlenmesi gerektiği
• Hisseli tapularda tek bir sahip olmaması
• Satış işlemlerin tüm hissedarların bulunması gerekir. Şayet bir hissedar eksik ise tapu iptal davası açılmakta ve işlem tamamlanamamaktadır.
Yukarıda belirtilen durumlar takibi yapılması gereken maddelerdir. Ayrıca ilerde sorun oluşturabilecek durumların başlangıcı sayılır.
Çok Hisseli Tapu Nasıl Alınır?
Genel olarak yatırım amaçlı satın alınmak istenen yer çok hisseli olabilir. Alan büyükse ortak sayısı da fazlalaşır. Bu nedenle en çok araştırılan sorulardan biri de çok hisseli tapu nasıl alınır şeklinde sorgulanmaktadır. Çok hisseli tapularda hisse sahibi ya da hisse sahibine vekâlet veren kişiyle tapu dairesine gidilmesi gerekir. Hisse üstünde haciz, ipotek veya şerh gibi durumlar varsa tapu memuru alıcı kişilere durumu belirtmektedir. Gereken harç ve gider bedelleri ödenip imzalar atıldıktan sonra hisseli tapu işlemi tamamlanmaktadır. Çok hisseli tapularda genelde vekâleten farklı kişilere devir yapılabilmektedir. Arada güven bağı oluşmuş kişiler genellikle kardeşler olmak üzere hisse çokluğu yönetilebilmektedir. Çünkü her hisse sahibi her satışta tapu dairesinde bulunamayabilir. Bu durumda satış işleminde sorun oluşmaması açısından arsayla ilgili tapu işlemlerine yakınlıktaki kardeşe veya tanıdığa devir yapılabilir.
Hisse Tapulu Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Araştırma konularından bir diğeri de hisse tapulu arsa alırken nelere dikkat edilmeli şeklinde öne çıkmaktadır. Bu konuda dikkat edilecek en önemli konu alıcı kişilerin Tapu Sicil Müdürlüğüne giderek satın alacağı arsanın sınırlarının belirlemesidir. Sınır belirlemesi yapılmadığı takdirde diğer hak sahipleri ile anlaşmazlığa düşme durumu oluşabilir. Ayrıca hisse tapulu arsa üzerinde şerh, ipotek veya hacizle ilgili konularda da inceleme yapılması gerekiyor olup verilmiş beyanların dikkate alınması gereklidir.
Hisseli tapuda kullanım hakkı medeni kanuna göre düzenlenmiş bir durumdur. Her paydaşın diğer paydaşlara zarar vermeyecek derece de malı kullanma hakkına sahip olduğu bilinmektedir. Paydaşlar kendi arasında malı kullanım şeklini de belirleyebilmektedir. Aynı şekilde yönetim ve faydalanma konularını da kendi aralarında halledebilirler. Yapılan anlaşma kâğıt üzerinde olacağı gibi sözel şekilde de yapılabilmektedir. Fakat esas kabul edilmesi açısından kâğıt üzerinde yapılması mantıklıdır.